Performance

17 - 18 juli samt 11 - 15 augusti,
Gamla fiskodlingen, Sjöstranden 12, 981 34 Kiruna
Kl 17.45 - 20.00

Begränsat antal platser, 8 platser per tillfälle.
Åldersgräns 18 år.

Köp din biljett här.


Väckelsen är det tredje verket Linn Hilda Lamberg och Benjamin Quigley regisserar ihop. Deras samarbeten utgår innehållsmässigt från dilemman eller problematik som de blir varse i olika sammanhang. Utifrån frågeställningar som delas med fler och på olika sätt hanterar förlust och förlösning utforskar de återkommande i sitt arbete människans grundaffekter. Där tidigare verk upprepat utgått från populärvetenskapliga och konsthistoriska bilder utgår arbetet här istället från arken som mytologiskt objekt i ett försök att förstå och relatera till korpelanerna och deras övertygelse. I arbetet med Väckelsen har Lamberg och Quigley närmat sig drömmen om befrielse och kostnaden för denna längtan. De har skapat ett verk som öppnar upp för frågeställningar om vilken form Korpelarörelsens efterväntade ark skulle kunna ta idag.

Väckelsen formuleras tydliga situationer vilka besökarna själva väljer hur de närmar sig, tar del av och blir delaktiga i. På ett handgripligt sätt utforskas personliga tabun och försvarsbeteenden. Genom att förhålla sig till tematiken på ett sätt som tillåter betraktaren att möta den utifrån sina egna villkor bereds plats för dennes känslor och upplevelse. Besökarna, i egenskap av sig själva, utgör verkets mittpunkt som huvudperson, mottagare och uttolkare. Det spekulativa, intoleranta och distanserade får i Väckelsen stå tillbaka för att låta utställningen bli en konstpedagogisk projektionsyta där korpelanernas liturgi utifrån ett empatiskt förhållningssätt blir möjlig att relatera till.Linn Hilda Lamberg är en svensk regissör verksam inom relationell och platsspecifik scenkonst. Lamberg leder scenkonstkompaniet O sedan 2020 tillsammans med Jens Nielsen och Tomas Rajnai och drev dessförinnan kompaniet Poste Restante åren 2007-2020 tillsammans med Stefan Åkesson och Erik Berg. Lamberg har upprepat varit gästlärare vid olika konstnärliga universitet och högskolor och doktorerar vid sidan av det konstnärliga arbetet vid Stockholms Konstnärliga Högskola i performativa praktiker. Lamberg har en Bachelor of Arts (BA) inom scenografi från Dramatiska Institutet.


Benjamin Quigley är en fritt verksam scenkonstnär och musiker. Inom dessa fält skapar han både egna och framför andras verk. Under 00-talet turnerade han med konstpunkbandet DELTAHEAD. Andra nämnvärda samarbeten är till exempel Marina Abramovic, Staffan Westerberg, performancekompaniet Poste Restante och scenkonstkollektivet GLQ (GomesLechQuigley). Quigley har en Master of Fine Arts (MFA) med fokus på performance och post-dramatisk teater från Stockholms dramatiska högskola och en Bachelor of Music (BM) med fokus på improviserad musik från Musikhögskolan i Malmö.


Övriga medverkande: Bogdan Szyber & Majula Drammeh

 

Det är hemskt nära nu | Korpelarörelsen | Väckelsen
GDPR info